1. doppelherz.ua
  2. Довідник здоров'я
  3. Що споживати для забезпечення Омега в організмі?

Що споживати для забезпечення Омега в організмі?

Омега - 3 в раціоні

Жирні кислоти омега-3 окрім вітамінів і мінералів становлять важливий компонент правильного і здорового харчування. Найбільше жирних кислот омега-3 містить морська риба, така як лосось, оселедець, райдужна форель і скумбрія. У зв’язку із забрудненням не рекомендується балтійська риба і тунець.

За хімічним складом жири можна розділити на насичені, одно - та поліненасичені (ПНЖК). Корисні для здоров'я кислоти ПНЖК діляться на 2 основних типи: омега-3 і омега-6.

Рослинні кислоти омега-6 в достатній кількості присутні в сучасному раціоні українців, навіть у вигляді рослинної олії. А споживання омега-3, навпаки, занадто низьке, причому найбільш цінними вважаються 2 види, які в основному зустрічаються в рибі: ейкозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA), оскільки вони також є в людському мозку, очах і серці.

Рослинні омега-3 кислоти (наприклад, ALA-кислоти, що міститься в значній кількості в ріпаковій або лляній олії) повинні перетворюватись в кислоти DHA і EPA в печінці, але цей процес не ефективний, що призводить до того, що до 99% цих кислот залишаються невикористаними в процесі і можуть бути спалені.

Найважливіші функції

Жирні кислоти DHA і EPA, джерелом яких є морська флора і фауна, відіграють важливу роль у функціонуванні серця, очей і мозку.

DHA накопичується, передусім, в ділянках мозку, котрі відповідають за його основну активність, наприклад, в корі головного мозку, де кислота відповідає за клітинні елементи, важливі для вироблення енергії і нервової провідності (мітохондрії та синапси). Тому DHA називається пальним для мозку. Аналогічну роль відіграє DHA в сітківці ока, де вона присутня в основному в фоторецепторах сітківки і клітинах кришталика.

EPA підтримує також правильну передачу нервових імпульсів в мозок, очі і серце. У свою чергу, обидві кислоти (DHA і EPA) беруть участь в регулюванні роботи серця і кровоносних судин, наприклад, артеріального тиску і рівня тригліцеридів.

Омега - 3 в раціоні

Жирні кислоти омега-3 окрім вітамінів і мінералів становлять важливий компонент правильного і здорового харчування. Найбільше жирних кислот омега-3 містить морська риба, така як лосось, оселедець, райдужна форель і скумбрія. У зв’язку із забрудненням не рекомендується балтійська риба і тунець.

За хімічним складом жири можна розділити на насичені, одно - та поліненасичені (ПНЖК). Корисні для здоров'я кислоти ПНЖК діляться на 2 основних типи: омега-3 і омега-6.

Рослинні кислоти омега-6 в достатній кількості присутні в сучасному раціоні українців, навіть у вигляді рослинної олії. А споживання омега-3, навпаки, занадто низьке, причому найбільш цінними вважаються 2 види, які в основному зустрічаються в рибі: ейкозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA), оскільки вони також є в людському мозку, очах і серці.

Рослинні омега-3 кислоти (наприклад, ALA-кислоти, що містяться в значній кількості в ріпаковій або лляній олії) повинні перетворюватись в кислоти DHA і EPA в печінці, але цей процес не ефективний, що призводить до того, що до 99% цих кислот залишаються невикористаними в процесі і можуть бути спалені.

Найважливіші функції

Жирні кислоти DHA і EPA, джерелом яких є морська флора і фауна, відіграють важливу роль у функціонуванні серця, очей і мозку.

DHA накопичується, передусім, в ділянках мозку, котрі відповідають за його основну активність, наприклад, в корі головного мозку, де кислота відповідає за клітинні елементи, важливі для вироблення енергії і нервової провідності (мітохондрії та синапси). Тому DHA називається пальним для мозку. Аналогічну роль відіграє DHA в сітківці ока, де вона присутня в основному в фоторецепторах сітківки і клітинах кришталика.

EPA підтримує також правильну передачу нервових імпульсів в мозок, очі і серце. У свою чергу, обидві кислоти (DHA і EPA) беруть участь в регулюванні роботи серця і кровоносних судин, наприклад, артеріального тиску і рівня тригліцеридів.

Для наших найдорожчих

DHA зустрічається в значній кількості в нашому мозку і сітківці ока,  куди вона потрапляє вже під час життя плода, особливо в останні місяці вагітності. В той час, коли дитина дозріває в утробі матері, її мозок розвивається так швидко, як ніколи.

Через пуповину мати передає своїй дитині омега-3 жирні кислоти, які містяться в її раціоні. Плацента передає плоду щодня близько 50-60 мг DHA. Якщо вагітна жінка не вживатиме регулярно морську рибу або не застосовуватиме харчові добавки, що містять кислоти DHA і EPA, то накопичені в її організмі ресурси омега-3 виснажаться дуже швидко.

Вагітним жінкам рекомендується приймати додатково не менш ніж 200 мг DHA щоденно окрім рекомендованої дози прийому у 250 мг EPA/DHA. Це співвідносно приблизно з 2 великими порціями лосося на тиждень або 3-4 порціям риби типу скумбрії чи оселедця.

Вживання матір’ю кислоти DHA з групи жирних кислот омега-3 сприяє нормальному розвитку очей і мозку плода та немовлят. Тому рекомендовану для дорослих добову дозу жирних кислот омега-3 (біля 250 мг) необхідно доповнити додатковими 200 мг DHA.

Коли раціон вагітної жінки багатий кислотами EPA і DHA, вони також постачаються дитині!

Споживання риби порівняно з рекомендаціями:

Рекомендується 2 порції риби на тиждень (біля 200-250 гр.), з яких мінімум 100 гр жирної морської риби (лосось, оселедець, скумбрія).

Середнє споживання становить біля 100 гр риби на тиждень (в основному пісна риба, наприклад, тиляпія , хек).

Перш за все, необхідно 2 рази на тиждень включати до меню жирну морську рибу. З цих 2 страв, принаймні, 1 повинна містити лосось, скумбрію, оселедець, фермерську форель або сардину – свіжу, заморожену чи консервовану.

В капсулах

Щоденну дозу можна також отримати за допомогою продуктів омега-3, що містять риб'ячий жир. Крім того, частіше потрібно вживати лляну, ріпакову та оливкову олію, оскільки вони містять рослинні жирні кислоти омега-3. Однак живлення організму кислотами EPA і DHA, отриманими з риби, більш ефективне, ніж коли їх джерелом є рослинна олія (типу ALA).

Препарати найвищої якості, такі як Doppelherz aktiv Омега-3, Doppelherz aktiv Омега 3-6-9, Doppelherz aktiv Кардіо-комплекс і Doppelherz aktiv Kinder - хороше і безпечне джерело омега-3 для забезпечення належної будови і функціонування мозку, очей і серця дітей та дорослих. Doppelherz aktiv Omega-3 з огляду на менші капсули можна легше використовувати школярам і літнім людям.