Основні правила
Якщо ви харчувалися відповідно до піраміди здоров'я - багато не змінюйте. Правильно підібране харчування вагітної жінки складається перш за все з:
- овочів та фруктів
- Найбільш повноцінними є сезонні овочі, з місцевих і натуральних культур, а також квашені овочі.
- Взимку додатково до здорових квашених продуктів рекомендуються заморожені, які часто набагато цінніші, ніж сирі овочі та фрукти, доступні взимку. Найкраще приготувати заморожені продукти самостійно ще влітку та восени, коли доступні здорові сезонні овочі та фрукти.
- Навесні краще обмежити споживання ранніх овочів і фруктів, адже більшість з них вирощується в теплицях і під плівкою, а для їх росту додають добрива.
- Загалом, ви повинні споживати мінімум 400 г овочів на день, переважно сирих (але добре вимитих і очищених від шкірки) або приготованих на парі чи запечених.
- складні вуглеводи, такі як:
- крупи (пшоняна, гречана, ячмінна тощо),
- коричневий рис,
- макарони з непросіяного борошна (бажано житнього, спельти тощо),
- цільнозерновий хліб (бажано на житній заквасці).
Пшеничні продукти не рекомендуються через високий глікемічний індекс, який викликає швидкі стрибки цукру в крові. - ненасичені жири, оскільки під час вагітності потреба в них збільшується аж на 50%; їх джерелом є, насамперед:
- оливкова олія,
- ріпакова олія,
- кукурудзяна олія,
- олія з виноградних кісточок,
- інші рослинні олії (найздоровіші - холодного віджиму, хоча їх не слід використовувати для смаження)
- лляне насіння,
- горіхи, мигдаль (в коричневій шкаралупі),
- арахіс (несолоний).
- жирна морська риба (найкращий вибір - це норвезький лосось, атлантичний оселедець, минтай, вирощена форель або сардина; це повинна бути океанічна риба, з таких акваторій, як Тихий, Атлантичний Океан, Північне Море, тому що менші акваторії більш забруднені (див. нижче)),
- білки - здоровий білок можна отримати з:
- бобових культур, таких як квасоля (спаржева, біла, червона, мунг, адзукі тощо), гороху, сочевиці (червона, зелена, коричнева), нуту,
- яєць,
- сиру,
- натурального йогурту, кефіру,
- а також морської риби, однак, це повинна бути риба з великих акваторій, таких як Тихий, Атлантичний океан, Північне море (потрібно перевірити інформацію на упаковці) із коротким періодом життя, тому що тоді ризик забруднення менший.
Увага! Балтійська риба сильно забруднена важкими металами, тому її не повинні споживати вагітні жінки.
Відповідно до рекомендацій Європейської Комісії з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів вагітним жінкам слід уникати в харчуванні риби, особливо забрудненої ртуттю, в світовому масштабі це риба-меч, марлін, акула і великий тунець. Щодо риби, яку часто їдять в Україні, потрібно уникати наступних видів: масляна риба, окунь, вугор, плотва і тріска.
Зразкова страва - це, наприклад, велика порція салату з волоськими горіхами та авокадо (корисні жирні кислоти і багато вітамінів), два бутерброди з цільнозернового хліба і пасти хумус (здоровий білок і клітковина), а на десерт фруктовий салат з натуральним йогуртом (кальцій і вітаміни).
Значення кислот омега-3
Жирні кислоти омега-3, джерелом яких є фауна і морська флора, відіграють важливу роль у функціонуванні серця, очей і мозку. DHA – це будівельний матеріал, необхідний для правильного розвитку мозку і очей. У період, коли дитина дозріває в утробі матері, її мозок розвивається так швидко, як ніколи потім в житті. Найбільше DHA накопичується в ділянках мозку, які відповідають за обмін речовин: в мітохондріях і синапсах. Через пуповину мати передає своїй дитині омега-3 жирні кислоти, що містяться в її раціоні. Вагітним жінкам рекомендується приймати додатково не менше 200 мг DHA на день, додатково до рекомендованої дози прийому 250 мг EPA/DHA для дорослих.
Дієтологи рекомендують вживати рибу не рідше 2 разів на тиждень, причому не менше, ніж один раз на тиждень, це повинна бути порція жирної морської риби: лосося, скумбрії, оселедця, минтая або сардини.
Вміст поживних речовин в різних продуктах