Зір

Хороший зір протягом всього життя

Очі - надзвичайний орган, здатний до безперебійної і напруженої роботи, але з віком починається природний процес послаблення зору.

Тим не менш, ми можемо багато що зробити, щоб насолоджуватися хорошим зором протягом довгих років! Варто забезпечити очам достатню кількість відпочинку, перебувати на свіжому повітрі, а також харчуватися здоровою їжею.

Корисне для очей харчування має бути збагачене мікроелементами: селеном, цинком і міддю, вітамінами Е і А, каротиноїдами (лютеїном) та омега-3 жирними кислотами (DHA), що сприяють захисту зору від пошкодження вільними радикалами і живлять клітини сітківки та кришталика.

Макула (жовта пляма) - центр поля зору

Лютеїн і зеаксантин – це жиророзчинні органічні сполуки з групи каротиноїдів - природних антиоксидантів. Каротиноїди надають рослинам зелений, жовтий, помаранчевий або червоний колір і беруть участь у фотосинтезі. Їх багатими джерелами є зелені листові овочі і трави, а також морква, перець, гарбуз або солодка картопля.

Для зору особливо важливі жовті каротиноїди: лютеїн і зеаксантин, оскільки вони виконують особливу функцію в сітківці та кришталику ока і активно там накопичуються.

Саме велика концентрація лютеїну і зеаксантину в центральній частині сітківки і є те місце, яке називають макулою. Жовта пляма знаходиться в задній частині ока і характеризується найбільшою роздільною здатністю зору. Завдяки їй ми розпізнаємо кольори і сприймаємо деталі. Також макула задіяна в процесі читання.

Лютеїн і зеаксантин фільтрують світло від ультрафіолетового випромінювання, яке може пошкодити рецептори зору, тому ми називаємо їх природними "окулярами" ока. Саме вони допомагають запобігти багатьом захворюванням очей, таким як вікова макулярна дегенерація або катаракта.

Особливо варто подбати про жовту пляму аби з роками очі не втрачали колір і деталі життя.

Жирні кислоти омега-3

Важко переоцінити вплив харчування на наше здоров'я. Багато хто з нас не знає про велику роль жирних кислот омега-3. Хоча вони необхідні для численних життєвих процесів, організм не може виробляти їх самостійно. Їх джерелом може бути тільки їжа, наприклад, жирна морська риба.

Серед жирних кислот омега-3 особливо корисні для здоров'я EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота), котрі ми отримуємо з риби та морепродуктів.

Коли ми на щось дивимось, то можемо дуже швидко оцінити відстань, а, ідентифікуючи форми предметів, ми відразу ж розрізняємо їх колір. Відчуття зору дає нам понад 80% всієї інформації, яка надходить до мозку з навколишнього середовища! І хоча це не так очевидно, наші очі іноді потребують допомоги.

Жирна кислота, яка відіграє найважливішу роль в мозку і особливо в зорових клітинах - це DHA. Вона є необхідним компонентом сітківки і від неї залежить сила нашого зору. Жирні кислоти виконують важливу функцію також як компонент секреції слізних залоз, а ліпідний шар, що утворює так звану слізну плівку, захищає рогівку від висихання.

Вміст омега-3 залежить від сорту риби та від того, як вона вирощувалась. Тому лосось є найбагатшим джерелом омега-3, він природно містить біля 30% цієї кислоти у своїх м'язах. Прісноводна риба, навпаки, містить її дуже мало. Якщо ми використовуємо харчові добавки з омега-3, то варто обирати ті, що містять високу концентрацію кислот DHA і EPA, принаймні, на рівні 50-60%. Зверніть увагу на те, чи вказує виробник їх процентний вміст і з якого виду риби вони виготовлені, тому що відсутність подібної інформації може означати використання олії низької якості з сортів риб з низьким вмістом омега-3. А саме завдяки високому вмісту жирних кислот DHA і EPA рибні жири настільки цінні для нашого здоров'я.

Вітамін для очей

Найвідомішою поживною речовиною, яка має зв'язок із зором та здоров'ям очей, є вітамін А. Той факт, що вітамін А виконує ключову роль в процесі зору, дозволяючи виробляти зоровий пурпур (або родопсин), призвів до появи терміну "вітамін для очей". Також професійний термін "ретинол" (вітамін А) походить від слова "ретина" – сітківка.

Вітамін А сприяє підтримці правильного зору вдень і вночі. Крім того, він підтримує функції слизової оболонки в рогівці і кон'юнктиві, дозволяючи їм нормально працювати і відновлюватися.

Особливо сильне навантаження на очі дають робота перед монітором, перегляд телевізора до пізньої ночі і часті подорожі вночі, - вони можуть призвести до збільшення потреби у вітаміні А. Той, хто часто приймає сонячні ванни, також може виявляти підвищену потребу у вітаміні А, тому що сонячне світло збільшує втрату вітаміну А в оці.

Тому потрібно регулярно включати вітамін А до раціону. Сам по собі він міститься тільки в їжі тваринного походження Особливо багаті вітаміном А внутрішні органи, такі як печінка.

Деякі каротиноїди є попередниками вітаміну А і називаються "провітаміном А". Найвідомішим і найбільш важливим представником каротиноїдів є бета-каротин, який організм може перетворити в чистий вітамін А. Каротин отримав свою назву від кароти (моркви) завдяки жовтому кольору.

Цинк в рецепторах зору

Цинк є життєво важливим мікроелементом, необхідним для багатьох функцій організму. Оскільки організм не може самостійно виробляти цей мікроелемент і не володіє великими його ресурсами, слід звертати увагу на його регулярне постачання з їжею.

Цинк регулює функції понад 200 ферментів в організмі, що беруть участь практично у всіх важливих клітинних реакціях. Ймовірно, найвідомішою властивістю цинку є зміцнення імунітету організму, а також він має істотне значення для здоров'я очей. Цинк бере активну участь в біохімічних процесах в рецепторних клітинах очей і дозволяє виробляти зоровий пігмент.

Внаслідок неодноразового впливу світла та ультрафіолетового випромінювання око постійно піддається підвищеному окислювальному стресу. Під час роботи органів зору в фоторецепторах інтенсивно утворюються вільні радикали. Для їх усунення організм має власну "захисну систему", яка складається з вітамінів С, Е і цинку.

Рибофлавін у кришталику

Рибофлавін належить до вітамінів групи В і називається вітаміном В2. Через жовтий колір він використовується в харчовій промисловості як харчовий барвник. В організмі він захищає кристалічні структури кришталика та рогівки від помутніння; в сітківці бере участь у творенні зорових пігментів.

Вітамін B2 міститься в багатьох продуктах тваринного походження, таких як молочні вироби, печінка, нирки або риба, а також листя салату, броколі, жовтий болгарський перець і зернові. Однак найкраще організм людини засвоює вітамін В2 з продуктів тваринного походження. Також в результаті тривалого періоду зберігання ніжний рибофлавін може зруйнуватись, оскільки він досить чутливий до світла.

Вітамін B2 може виконувати в оці важливу захисну функцію. У високій концентрації він міститься в рогівці та кришталику. Таким чином, і вітамін В2, і вітамін А сприяють підтримці нормального зору і слизової оболонки.

Будова людського ока

Очі часто порівнюють з кінокамерою. Тим не менш, наш зоровий апарат набагато мініатюрніший і досконаліший, ніж будь-який технічний пристрій.

Очне яблуко розташоване в орбіті, котра оточена жировою і сполучною тканиною, м'язами, нервами та кровоносними судинами. Кожне яблуко рухається шістьма м'язами. Рухи обох очних яблук найчастіше абсолютно несвідомі, проте дуже точні та підлаштовані один під одного.

Склера - це те, що ми називаємо "очним білком". Спереду білкова оболонка переходить з передньої частини ока у прозору рогівку, яка утворює мембрану, котра захищає око зовні. Зовнішню частину рогівки вкриває так звана слізна плівка, яка виконує оптичну, зволожувальну, очищувальну, живильну та дезінфікуючу функції.

Райдужна оболонка регулює доступ світла до нашого ока, як діафрагма фотокамери. За яскравого освітлення райдужна оболонка звужується і пропускає в око менше світла, щоб уникнути рентгенівського опромінювання сітківки. Коли темно, оболонка розширюється, щоб пропускати більше світла. Цікаво, що на роботу райдужки також впливають емоції: під впливом радості вона пропускає більше світла, під впливом смутку або страху звужується.

Кришталик знаходиться за райдужною оболонкою, і його завдання полягає в тому, щоб сконцентрувати (сфокусувати) промені світла для досягнення відповідної гостроти зору. Кришталик має прозору структуру у  формі двоопуклої лінзи, він розміщений у тонкій прозорій капсулі,  яка по краях переходить у зв’язки, прикріплені до циліарного тіла,  що має м'язи, які за необхідності регулюють форму кришталика в залежності від того, дивимося ми близько чи далеко (пристосування зору). Завдяки цьому промені світла завжди концентруються точно на задній стінці ока - сітківці, що забезпечує правильну гостроту зору. Клітини кришталика для забезпечення відмінної оптичної ясності не мають будь-яких органел, включаючи клітинне ядро, і тому не можуть ділитися або відновлюватись після будь-яких пошкоджень, отже, з віком вони схильні до помутніння, яке може спричинити розвиток катаракти.

Сітківка – це найбільш глибоко розташована тканина очного яблука. Вона містить фоторецептори, які дозволяють бачити шляхом перетворення світла в електричні імпульси. У людському оці є біля 6,5 мільйони колбочок, які слугують для того, щоб бачити кольори, та 120 мільйонів паличок, які відповідають за бачення форм і руху, включаючи безбарвне бачення в темряві. Лише один фотон здатний збудити нервовий імпульс в паличках очей. Однак нічне бачення забезпечує зображення з набагато меншою роздільною здатністю і різкістю, ніж денне.

Жовта пляма (макула) - найважливіша центральна частина сітківки. Саме тут зосереджена більшість світлових променів, що проходять через кришталик. У макулі найбільше скупчення фоторецепторів, тому вона відповідає за високу роздільну здатність зору і бачення кольорів. У разі її пошкодження (наприклад, в результаті процесів старіння або пошкодження ультрафіолетовим випромінюванням) хворі не бачать центральних елементів поля зору.

Сліпа пляма знаходиться в задній частині очного яблука, де мільйони нервових волокон сітківки з'єднуються, утворюючи зоровий нерв, що передає зорову інформацію в мозок. Цікаво, що незважаючи на те, що світло, яке потрапляє в цю ділянку, не перетворюється на зорові імпульси, мозок відтворює ймовірну картину за принципом "передбачення" з сусідніх рецепторів і досвіду. Натисніть, щоб завантажити тест на наявність сліпої плямки.