Залізо - це елемент, необхідний для правильного функціонування організму. Він відповідає за вироблення еритроцитів, які постачають кисень до клітин. Добова потреба в залізі у жінок вища, ніж у чоловіків, і вона значно збільшується під час вагітності. Це відбувається тому, що залізо підтримує розвиток імунної системи матері і дитини. Як контролювати його рівень і не доводити до дефіциту?
Жінки у віці від 19 до 50 років повинні щодня приймати близько 18 мг заліза. Їм потрібно всього 1,4 мг, але лише через 10-відсоткову засвоюваність дозу, яка постачається з харчуванням, потрібно відповідним чином значно збільшувати. Під час вагітності потреба в залізі збільшується до 27 мг. Протягом цього часу мікроелемент повинен подбати не лише про здоров'я майбутньої мами, але й дитини, що розвивається. Таким чином, він також постачається до плаценти і плоду. Чим загрожує дефіцит заліза?
При залізодефіциті під час вагітності найбільш важливими є швидке реагування, консультація з лікарем і внесення змін до раціону. Важливо не лише додати до харчування продукти, багаті цим елементом, але й правильно поєднувати їх в стравах. Завдяки вибору правильних інгредієнтів і комбінацій залізо буде краще всмоктуватись. У разі дефіциту, ми повинні вживати:
Залізо можна знайти в червоному м'ясі, яєчних жовтках, птиці, субпродуктах
У харчових продуктах є два типи заліза. У продуктах тваринного походження ми знаходимо гемний тип, який краще засвоюється, ніж негемний тип, що міститься в рослинних продуктах.
Залізо можна знайти в бобових культурах, листі петрушки, шпинаті, вівсяних, пшеничних пластівцях, салаті, гречаній крупі, горіхах, гарбузовому насінні та цільнозерновому хлібі. Негативний вплив на засвоєння заліза з рослинних компонентів можуть мати інші продукти харчування, до складу яких входять кальцій, цинк, поліфеноли, рослинні білки.
Варто подбати про засвоєння заліза і поєднувати багаті ним інгредієнти з тими, що містять вітамін С. Найкраще готувати щоденну їжу таким чином, щоб в кожній страві були додаткові продукти. Також варто відмовитися від вживання чаю, який перешкоджає засвоєнню заліза. Давайте замінимо його великою кількістю води, бажано з лимоном - чудовим джерелом вітаміну С.
Лише харчуванням важко забезпечити собі відповідну дозу заліза, особливо коли в II і III триместрах вагітності дитина швидко росте і розвивається. За погодженням з лікарем-гінекологом потрібно приймати відповідні харчові добавки, які компенсують його дефіцит. Рівень необхідних вітамінів і мінералів в організмі вагітної жінки також повинен регулярно контролюватися за допомогою аналізів крові. За їх результатами лікар повинен підібрати відповідний препарат, який буде безпечний для мами і дитини.
Під час прийому добавок із залізом слід дотримуватися кількох загальних правил:
Виберіть повний набір вітамінів для вагітних та жінок, що годують >>
Передозування заліза під час вагітності
Завжди необхідно консультуватися з лікарем щодо прийому харчових добавок. Необґрунтоване вживання препаратів, що містять залізо, може призвести до передозування, що також шкідливо для майбутньої мами і ненародженої дитини. Симптомами можуть бути частіші запори, болі в животі, підвищення артеріального тиску. Це також може призвести до отруєння під час вагітності та, як і у випадку з дефіцитом заліза, до передчасних пологів. З цієї причини необхідно регулярно робити аналізи крові і підбирати раціон та можливі добавки таким чином, щоб не порушити кількість заліза в організмі.